Ce este un binoclu?
Un binoclu este un aparat optic compus din două lunete, legate între ele cu o șarnieră al cărui scop este mărirea obiectelor pe care le observăm.
Construcția unui binoclu

Corpul binoclului poate fi realizat din materiale metalice precum aluminiu ori magneziu sau din materiale plastice, precum poliamida sau policarbonatul. De obicei, binoclurile de calitate sunt realizate din materiale metalice care asigură o protecție crescută în cazul șocurilor, loviturilor sau căzăturilor. Totuși, există și binocluri realizate din materiale plastice extrem de robuste și rezistente. Firma Steiner, care furnizează binocluri pentru multe forte militare ale lumii, foloseste un material plastic numit makrolon pentru realizarea binoclurilor sale. Corpul binoclului este acoperit de obicei cu cauciuc, silicon sau piele sintetică și asta nu doar din motive estetice ci pentru o mai bună mânuire a acestuia.
În interior, binoclul conține mai multe lentile de diferite dimensiuni și forme, precum și prismele. Sticla din care sunt realizate lentilele unui binoclu este una din cele mai importante componente care determină calitatea acestuia. În prezent, pe mapamond există doar câțiva producători de sticlă optică.
Germania- Schott (mărcile de renume precum Zeiss, Swarovski, Leica, Meopta, IOR, Steiner)
Japonia- Ohara și Hoya (Nikon, Pentax, Fujinon, Olympus, Vanguard, Leupold, Kowa, Vortex, Vixen)
Rusia- LZOS (Baigish, Kronos, Yukon, Pulsar)
China- CDGM (Celestron, Orion, Delta Optical, TS Optics, APM, Bresser, Omegon)
Prismele binoclului

Prismele sunt elementele de sticlă ce permit corecta vizualizare a obiectului la care privim, fără acestea obiectul observat ar apărea inversat. În prezent, există două categorii de prisme pentru binocluri și anume prismele ROOF și prismele PORRO.
Prismele PORRO sunt cele care oferă forma caracteristică binoclurilor clasice în sensul că ocularele nu sunt pe aceași linie cu obiectivele, ceea ce face ca binoclurile cu prisme PORRO să fie de obicei mai mari și mai grele.
Binoclurile cu prisme PORRO sunt de regulă mai ieftine decât cele cu prisme ROOF datorită costurilor de fabricație mai reduse, prismele PORRO fiind mai ușor de fabricat.
Prismele ROOF au nevoie de tratamente antireflexie mai complicate, ceea ce duce la o creștere a costurilor de producție. De asemenea, prismele ROOF trebuie montate cu toleranțe mult mai precise decât prismele PORRO, riscul ca acestea să se decolimeze fiind mai ridicat. Binoclurile cu prisme ROOF au avantajul de a fi mai compacte și au o greutate mai mică decât binoclurile cu prisme PORRO.
De multe ori, greutatea unui binoclu este un factor determinant în alegerea acestuia, binoclurile cu greutate redusă permit o vizualizarea mai comodă și pot fi ținute mai mult timp în mâini.
Rezumând, ambele tipuri de prisme atât cele PORRO cât și cele ROOF au avantaje și dezavantaje, totuși trebuie remarcat că binoclurile cu prisme tip ROOF au o popularitate mai mare datorită designului, greutății mai scăzute și dimensiunilor mai reduse, cererea fiind mai mare pentru acest tip de binocluri. Astfel, producătorii de top s-au concentrat în ultimii ani pe producerea binoclurilor cu prisme ROOF, aproape toate binoclurile din gama de vârf din ziua de astăzi, cu câteva excepții, sunt modele cu prismă tip ROOF.
Materialul din care este fabricată prisma este extrem de important pentru calitatea optică a binoclului!
Prismele, fie că sunt de tip ROOF sau PORRO pot fi fabricate din următoarele tipuri de sticlă:
SK 15– sticlă de înaltă calitate cu un indice de refracție superior sticlei de tip BAK4
BAK 4 (barium crown)- sticlă de înaltă calitate folosită pentru toate modele performante
BK 7 (borosilicat)- sticlă mai ieftină folosită pentru binoclurile entry-level

Acoperirile antireflex

Acoperirile antireflex sunt necesare pentru reducerea reflexiei luminii de pe suprafețele optice. Având în vedere că un binoclu are de multe ori peste 15 suprafețe optice ce sunt în contact cu aerul, dacă nu ar fi acoperite cu straturi antireflex, o mare parte din lumina care trece prin ele s-ar reflecta înapoi. Acest lucru ar face ca imaginea pe care o vedem să fie întunecată iar un binoclu ale cărui prisme și lentile nu beneficiază de acoperiri antireflex ar avea o transmisie a luminii de sub 70%.
Acoperirile antireflex au fost inventate înaintea celui de-al doilea război mondial de firma Zeiss. Practic, pe suprafața lentilei se depozitează cu ajutorul unui tun cu electroni sau alte procedee o peliculă subțire de câțiva microni dintr-o substanță (acoperiri monostrat) sau mai multe (acoperiri multistrat). Lentilele cu acoperire monostrat au de obicei o tentă de albastru deschis atunci cand sunt privite în lumină, binoclurile fabricate între 1950 și 1978 când Carl Zeiss Jena a introdus pentru prima dată acoperirile antireflexie sunt cu acoperiri monostrat.
În funcție de câte straturi și câte suprafețe optice au fost acoperite, binoclurile se împart în urmatoarele categorii:
Coated– cel puțin o suprafață optică aflată în contact cu aerul este acoperită cu un singur strat de fluorură de magneziu
Fully Coated– toate suprafețele optice aflate în contact cu aerul sunt acoperite cu un singur strat de fluorură de magneziu
Multicoated– toate suprafețele optice aflate în contact cu aerul sunt acoperite cu un singur strat de fluorură de magneziu iar unele din ele sunt acoperite cu mai multe straturi antireflex
Fully Multicoated– toate suprafețele optice aflate în contact cu acerul sunt acoperite antireflex cu mai multe straturi
Prismele de tip PORRO sunt acoperite numai cu straturi antireflex, deoarece acestea operează pe principiul reflexiei interne totale.
Pe de altă parte, prismele tip ROOF au nevoie de tratamente antireflex mai avansate. Întrucât lumina ce întră într-un binoclu cu prisme ROOF se bifurcă în două și trebuie să se unească, prismele au nevoie de un tratament numit corecție de fază (PHASE COATING), fără de care imaginea ar fi încețoșată. Acest tratament facilitează transmisia corespunzătoare a luminii. De asemenea pe una din suprafețele prismei ROOF se realizează o depozitare de metale înalt reflectorizante pentru a facilita transmisia luminii. Cele mai uzitate metode sunt depozitarea de aluminiu (aluminum coated), argint (silver coated) și diaelectric coated. Binoclurile de top folosesc întodeauna acoperiri diaelectrice care asigura o transmisibilitate a luminii de 99.5%, urmate de cele ce folosesc silver coating cu o transmisibilitate a luminii de până la 95% iar cele mai ieftine folosesc acoperiri cu aluminiu ce asigură o transmisibilitate de aproximativ 80-85%.

Binoclurile cu sticlă ED

Binoclurile ED sunt acele binocluri care au în compoziția sistemului optic o lentilă fabricată din materiale speciale care împiedică formarea aberațiilor cromatice. Aberația cromatică este o aberație optică, ce se produce datorită dispersiei luminii care străbate diverse medii transparente și se manifestă prin formarea unui spectru de imagini colorate în locul unei singure imagini, datorită variației indicelui de refracție al materialului lentilei cu lungimea de undă a radiațiilor care compun lumina albă.
Binoclurile cu sticlă ED sunt mai scumpe dar au o performanță superioară, corectând aproape perfect aberația cromatică.
De asemenea, anumite binocluri folosesc specificația HD (high definition) care practic înseamnă de cele mai multe ori același lucru.
Colimarea binoclului
Prin colimare se înțelege alinierea perfectă a axelor optice ale binoclului. Dacă binoclul este decolimat, imaginea prin binoclu este alterată, cele două imagini nu se suprapun perfect și nu formează un cerc uniform. Decolimarea apare din cauza nealinierii corecte a prismelor binoclului și este mai frecventă la binoclurile de tip PORRO. În multe cazuri binoclurile pot veni din fabrică necolimate corespunzător. Pentru colimarea binoclurilor PORRO procesul este mai simplu, deoarece pe corpul binoclului există suruburi de colimare prin care prismele pot fi așezate corespunzător. Binoclurile ROOF nu pot fi colimate, de cele mai multe ori, decât în fabrică.
BINOEXPERT oferă, la cerere, gratuit, verificarea colimării binoclurilor achiziționate. În cazul în care în urma verificărilor constatăm că binoclul este decolimat din fabrică, vom anunța clientul. În situația în care avem mai multe bucăți din modelul comandat pe stocul nostru, îi vom trimite clientului alt instrument identic, iar dacă nu mai avem modelul respectiv în stoc, se va restitui contravaloarea produsului. De obicei, dacă se dorește verificarea colimării produsului, timpul de livrare va crește cu aproximativ o zi lucrătoare.

Specificațiile unui binoclu


- Puterea de mărire– reprezintă gradul de apropiere al obiectului.
- Diametrul lentile frontale– reprezintă diamentru lentilei obiectivului binoclului( 32, 40mm, 42mm, 50 mm), cu cât diametrul este mai mare binoclul va fi mai luminos.
- Acoperire antireflex– poate fi FC (fully coated), MC (multi coated) și FMC (Fully Multicoated)
- Relieful ocular– reprezintă distanța de la lentila oculară până la pupila privitorului, binoclurile cu relief ocular mare au diametrul lentilei ocularului mai mare, cu cât este mai mare relieful ocular cu atât este mai facilă observarea.
- Câmpul vizual la 1000m– reprezintă lățimea ariei pe care o putem observa prin binoclu pentru distanța de 1000m, binoclurile cu magnificații mari au câmpul vizual mai mic. Campul vizual este un element foarte important, cu cât acesta este mai mare cu atât observarea va fi mai facilă.
- Pupila de ieșire(exit pupil)- reprezintă fasciculul de lumină care intră în ochi, aceasta nu ar trebui sa fie mai mare decăt pupila de intrare a ochiului(5-8mm).
- Distanța interpupilară– reprezinta distanța dintre centrele pupilelor de iesire.Pentru a beneficia din plin de avantajele binoclului trebuie ca distante interpupilară a binoclului să coincidă cu distanța interpupilară a persoanei care observă prin acesta . Din aceasta cauza binoclurile au o distanta interpupilara care poate fi modificata prin apropierea sau departarea celor doua tuburi care compun binoclul.
- Sistemul de focalizare– reprezintă locația de unde se realizează focusarea binoclului, fie din rotița din mijloc și unul din oculare, fie pentru binoclurile cu focalizarea individuală (îndeosebi cele militare și de marină) de pe ambele oculare.
- Poziție reglaj dioptrii– reprezintă locația de pe unul din oculare de unde se realizeaza focusarea finală a binoclului( după focalizarea inițială din rotița de pe mijloc, pentru un ochi, focalizarea pentru celălalt ochi care are de obicei altă dioptrie se realizează de obicei de pe ocularul drept).
- Limită de focalizare în apropiere– reprezintă distanța cea mai scurtă până la care binoclul poate focaliza, de exemplu dacă dorim să privim ceva din apropiere binoclul trebuie sa poată focaliza la odistanță cît mai mică.
- Transmisia luminii– reprezintă cantitatea de lumină care trece prin sistemul optic(80%, 90%) cu cât aceasta este mai mare cu atât binoclul este mai luminos.Binoclurile de top au o transmisie a luminii de peste 90%.
- Materialul de pe suprafața binoclului– poate fi cauciuc, silicon, piele etc.
- Producătorul sticlei optice– după cum am menționat anterior deși sunt sute de producători de binocluri există foarte puțini producători de sticlă optică, practic toți producătorii de binocluri achiziționează sticla optică de la producătorii specificați mai sus.
- Rezistent la apă(waterproof)– binoclul este de obicei umplu cu un gaz inert, precum argon sau azot, și este complet submersibil.
La ce folosim binoclul?
În functie de activitatile prestate, poti alege intre: binoclu de natură, binoclu de vânătoare, binoclu pentru astronomie, binoclu marin, binoclu militar, binoclu cu range finder (telemetru), etc.
- Binocluri cu utilizare generala: drumeții, natură, sporturi
Recomandăm binoclurile cu putere de mărire redusă (7x-10x), cu diamentrul lentilei între 25mm și 42 mm și cu câmp vizual mare(peste 110m), acestea vor permite vizualizarea unei arii mai întinse și, datorită magnificației mici, imaginea nu va tremura. De asemenea, acestea sunt mai ușoare astfel nu veți obosi când observați prin ele.
- Binocluri pentru vânătoare
Cele mai bune binocluri pentru vanatoare sunt cele cu putere de mărire între 7x și 10x și cu câmp vizual extins( peste 105m) însă, daca prada este la o distanță mare îți trebuie un binoclu de la 12x , la această magnificație ai nevoie de mâini stabile, fiindcă imaginea poate tremura, făcând observarea mai dificilă.
- Binocluri pentru urmarit păsări (birdwatching)
Binoclul standard pentru a urmari păsările este 8×42 , insa dacă vrei să vezi cât mai multe detalii poți trece la un binoclu 10x sau 12x cu un obiectiv de 42 sau 50 mm. Recomandăm folosirea unui trepied pentru binoclurile cu magnificație mai mare de 10x.
- Binocluri de uz militar sau marin
Binoclurile militare și marine sunt construite pentru uzul în condiții vitrege, acestea trebuie să fie complet rezistente la apă, să poată fi utilizate la temperaturi extreme de îngheț și caniculă și, de asemenea, să fie rezistente la șocuri mecanice. Marea majoritate a binoclurilor militare și marine au focusare individuală pe fiecare ocular, de asemenea unele binocluri marine au și busolă încorporată iar modele noi au inclusiv barometru, higrometru și termometru digital încorporat. Magnificația clasică a binoclurilor militare este de 8×30 sau 7×40 iar pentru binoclurile marine 7×50 sau 10×50.
- Binocluri pentru astronomie
Binoclul pentru astronomie este un instrument extrem de important în arsenalul oricărui astronom amator. Chiar dacă acestea au magnificații mult inferioare telescoapelor pot fi utilizate cu succes pentru vizualizarea obiectelor ce se întind pe suprafețe mari pe bolta cerească. Având în vedere că au câmpul vizual mult mai mare decât un telescop, vizionarea va fi mai comodă. Binoclurile astronomice pot fi folosite pentru vizualizarea galaxiilor, diferitelor nebuloase, constelații dar și a planetelor sau lunii. Dintre binoclurile cu câmp vizual mare, ideale pentru astronomie sunt cele de 10×50 sau 7×50. Bineînțeles că din arsenalul oricărui astronom nu trebuie să lipsească și binoclurile cu magnificații mare precum 25×80, 20×100 sau 25×100. Vizualizarea printr-un binoclu cu putere de magnificație mare este de asemenea mai facilă și mai plăcută decât în cazul unui telescop, deoarece se pot folosi ambii ochi, creierul uman fiind obișnuit cu vederea bidimensională.
Ce buget ești dispus să aloci?
In functie de importanța pe care o va avea pentru tine si pentru activitatea ta vei stabili bugetul pe care trebuie să il aloci pentru noul binoclu.
Nu există binoclu utilizabil sub 250 lei, toate binoclurile sub această sumă sunt făcute în fabrici de apartament obscure în China, nu respectă niciun fel de control al calității iar toate folosesc sticlă de cea mai proastă calitate, nici măcar sticlă optică. Dacă veți cumpăra un binoclu prost o să fiți profund dezamăgit și cel mai probabil o să doriți să îl schimbați în foarte scurt timp. De obicei, binoclurile ieftine sunt decolimate, nu au acoperiri antireflex sau au acoperiri extrem de slabe, observarea prin ele find dificilă iar imaginea încețoșată.
Între 250 de lei și aproximativ 500 de lei sunt binoclurile entry-level făcute de firme cu reputație în domeniu, precum Celestron, Delta Optical, Lacerta, Nikon, Pentax, Yukon, Olympus etc. Acestea sunt fabricate în China, multe din ele folosesc prisme de tip BK 7 și au o construcție optică simplă. Calitatea contrucției este rudimentară de multe ori dar pot fi folosite cu succes de utilizatori neexperimentați.
Între 500 și 1500 de lei sunt binocluri de nivel mediu, se găsesc în acest interval binocluri bune cu prisme PORRO, deoarece întotdeauna un binoclu PORRO de o calitate bună va fi superior unuia ROOF la același preț. Binoclurile din acest segment au o construcție mai robustă, materialul exterior este mai calitativ, construcția ocularelor este mai complexă, au acoperiri antireflex multiple iar unele vin cu garanții mai lungi. De asemenea, controlul calității este mai strict și nu riscați să primiți un binoclu decolimat sau aburit. Toate binoclurile din aceste segment de preț sunt fabricate fie în China, Malaezia sau Filipine.
Între 1500 de lei și 3000 de lei sunt binoclurile de nivel mediu-high, sunt construite din materiale de calitate precum aluminiu sau magneziu, sunt acoperite cu materiale calitative, au funcții antireflex mai avansate și este acordată o atenție mai mare detaliilor. În această zonă de preț găsim binocluri cu câmpul vizual larg, având o construcție optică a ocularelor, ce permite o corectare bună a acestuia. Binoclurile fabricate în China de o calitate extrem de bună sunt în acest interval de preț. Tot aici găsim binocluri PORRO foarte pretabile pentru uz astronomic.
Între 3000 de lei și 6000 de lei sunt binoclurile de nivel high end, realizate pentru utilizatori care doresc o calitate impecabilă. Binoclurile fabricate în Japonia pornesc de la aproximativ 3000 de lei. În acest interval majoritatea binoclurilor sunt de tip ROOF dar găsim și câteva modele PORRO extrem de apreciate și cu adevărat legendare( Nikon 8×30 EII). Găsim aici instrumente de la producători precum Meopta, Vixen, Nikon, Pentax, Vortex, Fujinon, Kowa, Zeiss etc. Majoritatea sunt fabricate în Japonia dar unele pot fi asamblate de firme Japoneze de renume și în fabricile lor din China sau Filipine. Binoclurile din acest segment vin cu accesorii premium, precum huse din piele sau alte materiale extrem de calitative, sunt construite la cele mai înalte standarde și controlate individual, sunt construite din sticlă japoneză sau germană, au acoperiri antireflex de ultimă generație, lentilele și prismele sunt șlefuite la nivel de microni, etc. Câmpurile vizuale devin extrem de largi și corectate într-un mod excelent. De asemenea, mulți producători acordă garanții foarte lungi în acest segment.
Binoclurile peste 6000 de lei sunt din gama enthusiast, aici găsim cele mai bune binocluri din lume fabricate de cei mai importanți producători precum Leica, Zeiss, și Swarovski. Toate binoclurile din această gamă de preț sunt fabricate în Germania, Austria sau Japonia. Sunt pentru utilizatori care doresc binocluri aproape perfecte, acestea folosesc ultimele tehnologii și sticlă de cea mai înaltă calitate, de obicei de la producătorul german SCHOTT. Binoclurile vin de obicei cu garanție pe viață, au tratamente antireflex de cel mai înalt nivel, au câmpuri de vedere extrem de largi și corectate perfect, sunt verificate individual și primesc accesorii extrem de calitative și durabile. Un binoclu din această gamă de preț poate fi lăsat moștenire nepoților și poate fi folosit zeci de ani.
-
Luger DG 10X42Produs cu reducere1550,00lei
-
Luger DG 8X42Produs cu reducere1500,00lei
-
Yukon Jaeger 3-12×56 MV02i2512,00lei
-
Bresser Stabilizer OIS 16×424725,00lei
-
Bresser BinoSail 7×50727,00lei
-
Bresser Spezial-Astro 15×70626,00lei
-
Bresser Special Hunt 11×56851,00lei
-
Bresser Condor 10×25481,00lei
-
Bresser Pirsch 8×341166,00lei