Informatii Utile

Despre Microscoape

Microscoapele sunt instrumente optice care permit mărirea unor obiecte mici, îndeosebi cele care au dimensiuni extrem de reduse ce nu pot fi observate cu ochiul liber.

Tipuri de microscoape

Există mai multe tipuri de microscoape:

  • Microscoape biologice– sunt cele mai comune, acestea pot fi monoculare, binoculare sau trinoculare , microscoapele biologice sunt utilizate în laboratoare, școli, stații de epurare a apelor uzate, cabinete veterinare și pentru histologie și patologie. Probele vizualizate printr-un microscop biologic trebuie să fie preparate pe o lamă de microscop folosind o lamelă pentru a aplatiza proba. Microscopul compus poate fi folosit pentru a vizualiza o varietate de probe, dintre care unele includ: celule sanguine, celulelele obrazului, paraziți, bacterii, alge, țesut și secțiuni subțiri de organe. Microscoapele biologice sunt folosite pentru a vizualiza mostre care nu pot fi văzute cu ochiul liber. Mărirea unui microscop compus este cel mai frecvent de 40x, 100x, 400x și uneori 1000x.
  • Microscoapele stereo (stereomicroscoape)– sunt folosite pentru a privi o varietate de mostre pe care le-ați putea ține în mână. Un stereomicroscop oferă o imagine 3D sau o imagine „stereo” și de obicei va oferi o mărire între 10x – 40x. Stereomicroscopul este utilizat în producție, controlul calității, colecția de monede, știință, pentru proiecte de disecție de liceu și botanică. Un stereomicroscop oferă de obicei atât iluminare transmisă, cât și reflectată și poate fi folosit pentru a vizualiza o probă care nu permite luminii să treacă prin ea.Următoarele sunt mostre adesea vizualizate la microscop stereo: monede, flori, insecte, piese din plastic sau metal, plăci de circuite imprimate, țesături etc.
  • Microscoapele industriale – sunt microscoape folosite pentru inspecția semiconductorilor, capetelor magnetice, lcd-urilor și altor piese electronice.
  • Microscoapele digitale – aceste microscoape folosesc o cameră CCD sau CMOS pentru a transmite imaginea în direct pe un monitor. De pe monitor, imaginea poate fi observată, capturată, salvată, măsurată și analizată.

  • Obiectivele– sunt cele mai importante componente ale microscopului, obiectivele primesc lumina care trece prin specimen care mai apoi este transmisă în corpul microscopului unde se formează imaginea .De obicei un microscop are 3 sau 4 obiective, acesteau au magnificații cuprinse între 4x și 100x. Alături de un ocular cu magnificația 10x (cel mai comun), mărirea totală este de la 40x la 1000x. Pentru a avea o rezoluție bună la 1000x, veți avea nevoie de un microscop relativ sofisticat cu un condensator Abbe..De obicei cel mai scurt dintre obiective are cea mai mică putere iar cel mai lung este obiectivul cu cea mai mare putere. Lentilele au coduri de culori și, dacă sunt construite conform standardelor DIN, sunt interschimbabile între microscoape. „DIN” este o abreviere pentru „Deutsche Industrial Normen”. Acesta este un standard german care a fost adoptat la nivel internațional ca standard optic utilizat în majoritatea microscoapelor de calitate. Unele obiective de mare putere sunt retractabile (adică 40XR). Aceasta înseamnă că, dacă lovesc lamela, obiectivul se va retracta înapoi protejând astfel lentila și lamela.Toate microscoapele de bună calitate au lentile fabricate din sticlă, nu din plastic.
  • Ocularele– ocularele sunt formate din mai multe lentile poziționate intr-un tub si se afla in partea superioara a unui microscop. Ocularele funcționează în combinație cu obiectivele microscopului pentru a mări și mai mult imaginea intermediară, astfel încât detaliile specimenului să poată fi observate corespunzător.
  • Condensatorul- lentila de condensare a microscopului de pe un microscop vă oferă control asupra modului în care este proiectată iluminarea specimen. Funcția sa principală este de a oferi o intensitate uniformă a luminii peste specimen pentru a crea o vedere mai clară a specimenului.Folosind cu o diafragmă cu deschidere, vă permite, de asemenea, să reglați conul de lumină proiectat în obiectiv pentru a obține câmpul vizual perfect pentru a vizualiza specimenul.Condensatorul Abbe poate fi deplasat pe verticală, fiind reglată astfel cantitatea de lumină transmisă, acesta este poziționat sub masa pentru preparat(platforma) și are o apertură tip iris care se ajustează pentru controlul diametrului razei de lumină ce pătrunde în obiectiv.
  • Diafragma– Diafragma microscopului, cunoscută și sub numele de diafragma irisului, controlează cantitatea și forma luminii care se deplasează prin lentila condensatorului și în cele din urmă trece prin specimen prin extinderea și contractarea lamelor diafragmei care seamănă cu irisul unui ochi.Funcția principală a diafragmei este de a modifica deschiderea angulară a conului de lumină care este produsă după ce lumina trece prin condensator. Dimensiunea acestui con de lumină este importantă deoarece dacă există o nepotrivire între dimensiunea conului de lumină și apertura numerică optimă pe obiectivul în poziție nu veți obține o calitate optimă a imaginii.
  • Sursa de iluminare– pentru observarea corespunzătoare a specimenului, microscoapele au nevoie de o sursă de lumină.Sursa de lumină este situată la baza microscopului sub masa pentru preparat (platforma) pentru microscoapele biologice iar pentru cele stereo se folosește iluminarea incidentă adică sursa de lumină este deasupra preparatului.Există o mare varietate de surse de lumină disponibile pentru iluminarea specimenului, cel mai simplu și vechi mod este folosirea unei oglinzi care transmite lumina de la o srusă externă către specimen, această variantă nu trebuie luată în calcul pentru un utilizator serios deoarece lumina rezultată nu va fi uniformă și pot exista reflexii nedorite. Microscoapele moderne folosesc surse de lumină electrice precum Tungsten, Halogen, Fluorescente sau Led.Un avantaj pentru sistemele de iluminare Led este faptul că acestea folosesc baterii, deci nu este nevoie de conectare a microscopului la priză
  • Sisteme de focalizare- sistemul de focalizare reglează distanța dintre specimen și obiectiv, astfel încât imaginea să fie focalizată.Sistemul de focalizare este format din două butoane – butonul de reglare grosieră și butonul de reglare fină. La focalizare, operatorul rotește mai întâi butonul de reglare grosieră (care este butonul de focalizare mai mare) pentru a muta masa de preparat pe o distanță mare și pentru a aduce imaginea în planul focal al obiectivului. În această etapă, imaginea va fi vizibilă, dar neclară. Apoi, operatorul rotește butonul mai mic, cunoscut sub numele de butonul de focalizare fină, pentru a regla fin focalizarea și pentru a face imaginea să fie focalizată clar.
  • Capul microscopului– aceasta este structura aflată pe partea superioară a cadrului microscopului iar pe ea sunt montate ocularele. Sunt disponibile 3 tipuri de capete: monoculare, binoculare și trinoculare.Capul binocular este recomandat pentru confort și ușurință în utilizare, iar capul trinocular este util pentru fotografie și filmări video. Unghiul de poziționare a ocularului este important și, în mod ideal, acesta trebuie să fie de 30 de grade pentru o vizionare confortabilă.
  • Brațul microscopului– reprezintă elementul structural care leagă capul microscopului de bază. Există mai multe tipuri de brate: fixetip stâlp și universale
  • Baza– suportul microscpoului care conține componentele electrice necesare pentru iluminare .
  • Masa pentru preparat (platforma)– platforma încorporează un suport pentru lame care poate fi mișcat ușor la stânga și la dreapta (axa X) și înainte și înapoi (axa Y) în timp ce operatorul privește prin ocular. Masa penmtru preparat se mișcă în sus și în jos de la butoanele de focalizare, aceasta are un orificiu pe unde trece lumina către preparat.Platformele pot fi simple dar și mecanice. Cu cât complexitatea este mai mare cu atât va avea un grad mai înalt de finețe în centrarea specimenului.Platforma poate fi dotată și cu o scală Vernier care permite efectuarea de măsurători

Accesoriile pentru microscop

Lame cu preparate –sunt lame cu preparate gata pentru a fi studiate prin microscop

Filtre – sunt folosite pentru diferite tipuri de observații, de obicei acestea au diferite culor precum albastru sau galben și au capacitatea de a crește contrastul pentru analizarea unor specimene.

Lame goale – sunt bucăți de sticlă sau plastic rectangulare pe care se așază preparatul.

Lamele (sticla de protectie) – sunt fașii foarte subțiri de sticlă sau plastic ce se așază peste preparat pentru presarea și protecția acestuia.

Kit pentru realizarea de preparate – contine toate ustensilele necesare pentru realizarea preparatelor(lamele, lame, instrumente de disecție etc.)

Camere si adaptoare foto – sunt folosite pentru foto-micrografie prin microscop. Utilizarea camerelor digitale sau CCD se realizează cu ahutorul unui adaptor prin care acestea sunt atașate la tuburile ocularelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *