Informatii Utile

Despre Telescoape

Tipuri de telescoape astronomice

Refractoarele- sunt primele tipuri de telescoape apărute, principiul de funcționare este simplu, lentila din față adună lumina și o focalizează către ocular. Există două tipuri de refractoare:

  • Refractoare acromate– ale căror obiective sunt compuse din două lentile clasice și al căror preț este mai scăzut.
  • Refractoare apocromate– care și ele se împart în două categorii, semi-apocromatice cele ale căror obiective sunt compuse fie din două lentile din care cel puțin una este din sticlă ED(cu dispersie scăzută), fie din două lentile ED și complet apocromatice adică cele ale căror obiective sunt compuse fie din 3 lentile ED (tripled ED), fie din 2 lentile din sticlă flourit.
Refractoarele sunt cele mai populare tipuri de telescoape astronomice de pe piață și au ca avantaje existența unui contrast foarte mare datorită construcției optice simple, menținerea unei alinieri optice corespunzătoare fără dificultăți deaorece nu este necesară colimarea acestora, pot fi folosite și pentru observare terestră. Dezavantajele sunt în primul greutatea și prețul lor care crește exponențial odată cu dimensiunile obiectivului.

Reflectoarele – sunt telescoape care utilizează o oglindă sau o combinație de oglinzi pentru a reflecta lumina și a focaliza-o către ocular.

Reflectoare newtoniene –  adună şi focalizează lumina prin intermediul unei oglinzi aflată în partea din spate a instrumentului și sunt cele mai simple din categoria reflectoarelor, comparativ cu celelalte tipuri de reflectoare acestea au un preț mai mic raportat la diametru, sunt relativ compacte și pot fi transportate, se pretează pentru observarea obiectelor mai îndepărtate precum galaxii, roiuri stelare și nebuloase dar sunt excelente și pentru observarții lunare și planetare.

În afară de reflectoarele newtoniene mai există și așa numitele reflectoare catadioptrice. Reflectoarele catadioptrice combină oglinzi și lentile cu forme specifice pentru a forma o imagine. Acest lucru se face de obicei astfel încât telescopul să poată avea un grad mai mare de corecție a erorilor decât celelalte telescoape care au doar oglinzi sau doar lentile, cu un câmp vizual mai larg, fără aberații.Există următoarele tipuri de telescoape catadioptrice:

  • Reflectoarele Schimdt-Cassegrain– la acest tip de reflectoare, o oglindă primară sferică este combinată cu o placă corectoare Schmidt, care corectează aberația sferică și ține oglinda secundară, astfel sistemul rezultat are mai puține efecte de comă și difracție decât un telescop newtonian, acest tip de telescop este extrem de versatil și poate fi folosit cu succes pentru observații de galaxi, obiecte deep sky dar și planete, calitatea optică este superioară design-ului newtonian, imaginile vor fi mai clare iar câmpul vizual este corectat mai bine, poate fi folosit și pentru observații terestre, telescoapele sunt rezistente și nu au nevoie de multă întreținere. Există și dezavantaje precum prețul mai mare decăt la reflectoarele newtoniene și o scădere a contrastului din cauza construcției optice care totuși la aperturi mari este compensată de rezoluția mai bună.
  • Reflectoarele MaksutovCassegrain– sunt telescoape cu design catadioptric care combină o oglindă sferică cu o lentilă de menisc slab negativă avantajul fiind că toate suprafețele sunt aproape simetrice sferic. Acest tip de telescop corectează mai bine problemele aberațiilor în afara axei precum și aberația cromatică.Telescoapele Maksutov sunt mai ieftin de produs la diametre sub 180mm dar sunt mai grele decat reflectoarele Schmidt-Cassegrain și au câmpul vizual mai îngust datorită distanței focale mai mari.
  • Reflectoarele Ritchey-Chretien– sunt variante specializate ale telescopului Cassegrain care are au oglindă primară hiperbolică și o oglindă secundară hiperbolică concepute pentru a elimina coma. Acestea au un câmp vizual mai larg iar detaliile optice observate prin ele sunt la un nivel superior față de celelalte modele de reflectoare.Telescoapele Ritchey-Chretien sunt destul de mari și grele iar costurile de fabricație sunt mari.

Cum alegi un telescop

Pentru început trebuie să spunem că nu există telescopul „perfect”, alegerea acestuia trebuie să se facă în funcție de interesele fiecărui astronom amator. Cele mai importante caracteristici ale de care trebuie ținut cont în alegerea telescopului sunt calitatea optică, apertura, montura acestuia și prețul.

Majoritatea telescoapelor bune pornesc de la prețul de 1000 de lei, cele sub acest preț pot fi mulțumitoare pentru un începător doar pentru o perioadă relativ scurtă de timp după care aceștia vor căuta ceva mai bun.

Este indicat să vă orientați către telescoape cu diametrul de cel puțin 60mm, o deschidere mai mare vă permite să vedeți obiecte mai slabe și detalii mai fine decât una mai mică.Evitați telescoapele care sunt promovate prin mărirea lor – în special puteri incredibil de mari, cum ar fi 600×. Pentru majoritatea scopurilor, mărirea maximă utilă a unui telescop este de 50x.

Referitor la montură aceasta este foarte importantă deoarece telescopul tău va avea nevoie de ceva robust pentru a-l susține pe unele monturi, telescopul se balansează în stânga și în dreapta, în sus și în jos, la fel ca pe un trepied foto; acestea sunt cunoscute sub denumirea de monturi de altitudine-azimut (sau pur și simplu alt-az ). Multe reflectoare vin pe o platformă din lemn elegant și simplă, cunoscută sub numele de Dobsonian, care este o variație a monturii alt-az. Un mecanism mai complicat, conceput pentru a urmări mișcarea stelelor prin rotirea pe o singură axă, este numit o montură ecuatorială . Acestea tind să fie mai mari și mai grele decât modelele alt-az, pentru a utiliza corect o montură ecuatorială, va trebui să o aliniați și la Polaris, Steaua Polară.

Unele telescoape vin cu motoare mici pentru a le deplasa pe cer prin apăsarea unui buton de la tastatură. În modelele mai avansate de acest tip, adesea numite telescoape „Go To”, un mic computer este încorporat în controlul manual. Odată ce ați introdus data curentă, ora și locația dvs. (și multe modele mai noi nici măcar nu vă solicită acest lucru), telescopul se poate îndrepta către obiectul ceresc în mod automat. Unele „Go To” vă permit să alegeți un tur ghidat al celor mai bune obiecte cerești, complet cu o citire digitală care descrie ceea ce se știe despre fiecare obiect în parte.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *